baner2
Svakog jutra u 8.30 na radiju BIR

Subotom u 10h > Emisija VRTEŠKA sa Sabinom Čukle, Radio Konjic

kada početi s čitanjem?

AddThis

 
 


Kada započeti s čitanjem bajki? Zašto je dobro čitati bajke i kako to pomaže razvoju vaše bebe, pročitajte u današnjem tekstu kojeg vam je pripremila Fortuna.

Čitanje i bebe

 

Sjesti u udobnu fotelju, staviti dijete u krilo i čitati bajku stvara posebnu harmoniju, a istovremeno je velika pomoć za daljnji razvoj dječjeg govora. Svako dijete razvija svoj govor kopirajući osobe iz svoje blizine. Govoriti djetetu, šaputati, pričati priču ili pjevušiti neku slatku pjesmicu najbolji je stimulans za razvoj govora vase bebe. Mogućnost i priliku za razgovor imate svaki put kad ste u blizini djeteta, bilo da se nalazite u domu, u šetnji, na kupanju i slično. Što se više obraćate djetetu, ono će čuti više riječi i imati veću mogućnost da, kada progovori, zna objasniti što želi i koristiti riječi za opis svojih osjećaja i događaja.

Kada započeti s čitanjem bebi?

 

Dijete ima sluh što znači da možete početi čitati od onog trena kad se rodi. Nema neke određene granice i nikada nije prerano ili prekasno za čitanje. Bebe stare pet mjeseci pozitivno će reagirati na sve pjesmice koje sadrže rimu.

Period oko prve godine

 

Par mjeseci prije svog prvog rođendana, dijete je shvatilo i naučilo da se komunikacija između njega i ostalih odvija pomoću riječi i sigurno će u tom periodu, izgovarajući razne slogove pričati s vama. U ovom periodu najbolje je djetetu čitati jednostavne i kratke priče te koristiti slikovnice gdje ćete vi pričati i opisivati što je na slici, a ono će prstićem pokazivati na slici sve što ga zanima. Najpraktičnije su tada dječje slikovnice koje slikovito pokazuju neku svakodnevnu radnju poput kupanja, oblačenja, samostalnog hranjenja i slično.

Dvogodišnjaci, trogodišnjaci

 

Čim dijete počne izgovarati riječ tako da točno zna što ona znači, napredak u govoru će krenuti munjevitom brzinom i vaše će dijete biti poput malog papagaja. Čitanje bajki i priča u ovom periodu je jako važno i sa sve većim i bogatijim znanjem riječi bolje i brže ćete moći komunicirati s djetetom, a i ono s vama. Čitanjem priča razvijat ćete djetetovu maštu, razgovarati ćete i prepričavati o onom što je na slici i u tekstu kojeg ste pročitali.

Kad djeca čitaju

 

Samim time što dijete koristi veći broj riječi i mogućnost izražavanja, ono će početi prepričavati ono što vidi na slici što bi se u stvari moglo nazvati prvim «čitanjem». Bez obzira što je dijete naučilo čitati, nemojte prestati s glasnim čitanjem. Pustite dijete da samo izabere priču koju želi da pročitate, a nakon čitanja možda će željeti popričati o tome, dati svoj komentar ili zatražiti objašnjenje. Čitajte priče koje potječu iz cijeloga svijeta, upoznajte vaše dijete sa različitim kulturama, običajima i dječjim dogodovštinama.

Pozitivne strane čitanja

 

Postoji jako puno razloga zašto je dobro čitati djeci. Uz to što se obogaćuje njihov rječnik, stimulira fantazija, povećava koncentracija, pokreće razmišljanje i trenira pamćenje, čitanje i smiruje, uči i stvara zajedništvo. Stvara harmoniju, povjerenje, uči dijete kako slušati, ali i raspravljati, budi inspiraciju i pruža obostrano zadovoljstvo onome tko čita i onome tko sluša.

Napravite svoj obiteljski ritual

 

Ono što nas čini drukčijima je običaj koji imamo u svom domu zajedno sa našom malom obitelji, a kojeg ćemo se svi godinama sjećati.
Napravite mali ritual čitanja u vašoj obitelji . Predložite baki i djedu da jednom tjednu dođu kod vas i čitaju djetetu. Ili vikendom ujutro, uz doručak, dan započnite pričom. Nemojte čitanje priča ostaviti samo za večer i uspavljivanje. Čitati možete i na izletu ili za vrijeme posjete djetetovih prijatelja. Osmislite svoje priče gdje čete vi, vaše dijete i djetetovi prijatelji biti glavni junaci. Slikajte digitalnom kamerom radnje, isprintajte i dodajte tekst. Leminatorom plastificirajte stranice koje ćete staviti u fascikl i vaša posebna priča je tu!

Čestitam, uspjeli ste!

 

Ako vaše dijete samo uzme slikovnicu ili priču, sjedne i gleda ili zajedno s braćom, sestrama ili prijateljima čita, uspjeli ste! Učinili ste veliku stvar za svoje dijete i ja vam čestitam! Zainteresirali ste ga za magični svijet bajki i pružili avanturu i bogatstvo doživljaja.
Pružili ste svom djetetu ono najbolje, ljubav prema znanju i lijepoj riječi


Autor: Fortuna Ruda

Obavijesti me!