baner2
Svakog jutra u 8.30 na radiju BIR

Subotom u 10h > Emisija VRTEŠKA sa Sabinom Čukle, Radio Konjic

nešto o rukopisu....

AddThis

 

Koliko je rukopis važan?

Početna » Istraživanja » Koliko je rukopis važan? » U fokusu » Istraživanja » Koliko je rukopis važan?

Objavio/la Mamana , 28.01.2012

 

Koga briga za rukopis, pa ovo je 21. vijek! Imamo iPad, iPhone, i računarske programe koji za jedan tren mogu provjeriti ispravnost onoga što smo napisali. Ipak, možda da još jednom razmislimo o tome?

Laura Dinehart, docent na Međunarodnom univerzitetu na Floridi upozorava da je rukopis važan, i to veoma.

U istraživanju koje će uskoro biti objavljeno u časopisu Journal of Early Childhood Education and Development, Dinehart otkriva da će četverogodišnjaci koji pokazuju izuzetne sposobnosti pisanja i imaju lijep rukopis biti uspješniji u osnovnoj školi. Istraživanja o važnosti rukopisa su tek u začetku, a ova otkrića će pomoći u razumijevanju kako lijep rukopis igra ulogu u akademskom razvoju djeteta.

„Često govorimo o vještini čitanja, govorimo o matematici, ali nitko ne priča o rukopisu" - kaže Dinehart i dodaje -  "U mnogim školama se uopće ne radi na lijepom rukopisu, niti se ta vještina razvija kod djece. Djeca više ne provode vrijeme vježbajući rukopis, kao nekada ranije. Sa druge strane, rezultati istraživanja jasno potvrđuju da djeca u drugom razredu osnovne škole, koja sa lakoćom pišu i imaju lijep rukopis, postižu mnogo bolji uspjeh i u čitanju i u matematici."

Istraživanje je rađeno na uzorku od 3.000 učenika, od kojih je 1.000 pohađalo 2. razred osnovne škole u okrugu Miami-Dade. Njihove ocjene i školski rezultati uspoređivani su sa informacijama iz vremena dok su još išli u vrtić. Otkriveno je da djeca koja su naučila pisati u vrtiću, i koja pri tome imaju lijep i čitak rukopis, ostvaruju mnogo bolje rezultate od svojih vršnjaka kod kojih to nije slučaj. Oni sa ljepšim rukopisom imali su i mnogo bolje rezultate na standardiziranim testovima za drugi razred osnovne škole.

Ipak, ostaje da se uradi još mnogo istraživanja u ovoj oblasti. Šta se zapravo događa kada dijete poboljša svoj rukopis, što rezultira boljim uspjehom u školi? Koliko je potrebno prakse da bi se uočili rezultati? Na ova i mnoga druga pitanja još nije pronađen odgovor.

Dinehart će pokušati odgovoriti na ta pitanja u drugom dijelu njezina istraživanja. Međutim, jedna stvar je jasna - "Ovo bi nam trebala biti opomena da obratimo više pažnje na važnost rukopisa. Također, u školama bi se nastavnici i učitelji trebali više fokusirati na rukopis djece, jer je očigledno da ta vještina može poboljšati uspjeh i u drugim oblastima i predmetima, kao što su čitanje i matematika."

Obavijesti me!