baner2
Svakog jutra u 8.30 na radiju BIR

Subotom u 10h > Emisija VRTEŠKA sa Sabinom Čukle, Radio Konjic

Dubaravka Zima: Pustolovna priča o zajedništvu

AddThis

Roman VLAK U SNIJEGU, Mate Lovraka jedan je od najdugovječnijih i najomiljnijih dječijih romana u hrvatskoj književnosti: od prvog izdanja, koje je izašlo 1933. , dakle prije tačno 76 godina, ovaj roman je doživio nekoliko deesetaka izdanja, prema njemu je 1976 godine snimljen uspješan i rado gledan dječji flm u režiji Mate Relje, a u velikom nagradnom istraživanju koje je provedeno 2000. među osnovnoškolcima zazuo drugo mjesto na listi najomiljenijih djela hrvatske dječije književnosti, odmah nakon Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića, Ivane Brlić-Mažuranić.

Cijeli je svoj radni vijek, dakle Lovrak proveo kao učitelj, strastvni zaljubljenik u svoj posao.

Ostavio je i nekoliko svjedočanstava i djevojčicaa i djacima kojima je bio učitelj, a koji su poslužili kao podlošci za likove Ljubana, Pere, Drage, i druge djece iz njegovih dječijih romana.

Prvi je Erich Kastner u Njemačkoj objavio svoj proslavljeni prvi dječiji roman Emil i detektivi, u čijem je uvod proglasio svoje priklanjanje realizmu u dječijoj književnosti u 20 stoljeću.

U hrvatskoj dječijoj književnosti sličnu ulogu preuzima LOVRAK koji odbacuje fantastike i bajek kao dječje lektire i opredjeljuje za realističnu dječju književnost.

Obojica ostavljaju nekoliko zapisa u kojima razlažu svoje ideje o dječijoj književnsoti i svoje čvrsto uvjerenje da djeca žele čitati knjige u kojim amali čitatelji mogu prepoznati svijet u kojem i sami žive.

Roman Vlak u snijegu posve odbacuje fantastiku, dječiji protagonisti oblikovani su realistično, što uključuje i osobnsoti koje bi zagovornici didaktičke ili fanastične dječije književnosti smatrali neatraktivnim ili čak posve neadekvatnim kao što su svadljivost, prkos, potkupljivost ili lakomost, i naposljetku pothvat što ga je autor namijenio svojim malim junacima ne prelazi granice njihovih mogućnosti ali im ipak omogućuje da pokažu svoju odgovornost, samostalnost i odlučnost i da zahvaljujući tim osobinama, uspješno savladaju sve probleme s kojima se susreću.

Obavijesti me!