baner2
Svakog jutra u 8.30 na radiju BIR

Subotom u 10h > Emisija VRTEŠKA sa Sabinom Čukle, Radio Konjic

Naučimo djecu da vole čitati

AddThis

Pričate li djeci o biblioteci, o knjigama koje ste čitali i ponekoliko puta dok ste bili u njihovim godinama, pokazali im svoje lektire i sveske sa citatima?!

Niste nikad... jer dok umorni dođemo s posla, nasekirani i nervozni, dok se nešto pojede jedva čekamo da sjednemo i predahnemo uz kahvu i naravno, uz uključenu televiziju...

A i djeca nisu pročitala lektiru, jer ih niste provjerili da li i kad trebaju spremit za čas.

Krivimo djecu svjesni svog ne prisustva u njihovim životima.

Jeste borba je za egzistenciju i svi trčimo i kad razgovarat s djecom kad poželimo sami sebe sresti u ogledalu.

Moj prijedlog je da djeci u dva-tri nvrata kažete šta se sve krije u knjigama, lijepo ih obucite, počešljajte i ispratite u gradsku biblioteku. Nek čitav proces upisa ili učlanjenja sami prođu.

Kad se vrate ili kad vi stignete kući, "pristavite slatku" jer su vam djeca članovi biblioteke. I naravno nek sve ispričaju kako je proteklo "učlanjnje" i šta su podigli od knjiga.

Dajte im priliku da čitaju, (diskretno isključite TV), zašuškajte ih dekom, učinite da se osjećaju važnim prilikom otkrivanja svake nove stranice.

Pustite da vam iščitaju neki zanimljiv detalji nek se takmiče ko će više pročitati stranica.

Obavezno im na zidnm kalendru obilježite datum podizanja knjige kako bi zanli kad knjigu vratiti. Pronađite mjesto za knjigu koju čitaju, jer tu svakako treba da bude i sveska u koju će prepisati citat, utiske ili jednostavno nešto nacrtati...

Novi odlazak u Bilioteku nek bude "NOVI DOGAĐAJ" u porodici.

Ali i priznanje njihovom uspjehu jer su pročitali CIJELU knjigu.

Obavijesti me!