baner2
Svakog jutra u 8.30 na radiju BIR

Subotom u 10h > Emisija VRTEŠKA sa Sabinom Čukle, Radio Konjic

novo iščitavanje MAČKA U ČIZMAMA,

AddThis

(na moj način)

macakČitamo bajke svojoj djeci po inerciji jer im poznajemo sadržaj, jer su ih nama naši roditelji čitali. U školi smo to iščitavali i proučavali kao književno djelo klasične književnosti, a to im je davalo dodatnu "nesumljivu" vrijednost.

Klasične bajke su to bile i meni, sve dok ih jednog dana nisam počela iščitavati i posmatrati iz drugog ugla.Uporedila bih njihov sadržaj s islamskim načinom i shvatanjem života. U Njemačkoj su prije nekoliko godina uspješno odbranili doktorsku desertaciju na temu štetnog uticaja bajki na dječije poimanje  životnih normi.

Dozvolite da zajedno iščitamo bajku Mačak u čizmama i uočit ćemo neoične detalje.

U bajci upoznajete najmlađeg mlinarevog sina koji je "loše" sreće, tako reći, prevaren u podijeli nasljdstva. U bajkama je uvijek naglašena razlika: najmlađi, najstariji, najljepši, najstariji...

Mačak traži da mu se "nabavi" šešir s peruškom, čizme i vreća. Razmislimo:

osoba koja nema novaca ne možeiti, te će zato, vjerovatno, morati da ukrade.

Potom mačak odlazi u tuđu (kraljevu)  šumu i lovi ptice i zečeve.

Lovokradica mačak potom odnosi "poklon" kralju, lažno se predstavljajući. Uviđamo da je najmlađi mlinarev sin , povodljiv, kao i svaki drugi tinejdžer koji ne razmišlja o ispravnosti svojih postupaka. On bez pogovora sluša prijedlog mačka.

Mačak vremenom upoznaje krljave podanike na dvoru ali ih i zloupotrebljava i špijunira.

Lažira utapanje i zloupotrebljava osjećanja kralja, kraljeve kćeri, podanika....

Mačak ponovo manipuliše i prijeti seljacima na njihovim poljima.

Vrhunac mačkove negativnosti je arogancija u razgovou sa čarobnjakom, kad ga prevari i pojede. To je ubistvo iz koristoljublja, s predumišljajem! To je prvostepeni zločin!

Mačak je ubica! Potom, da zlo bude veće, krade i prisvaja svu vračevu imovinu: dvorac, sluge, imanje. Na gozbi, kralj je proždrljiv (neprihvatljivo ponašanje vladara) i jede sve što se pred njega iznese, ne pitajući se odakle hrana potiče. Nudi ruku svoje kćeri (ne pitajući je za mišljenje), a mladića i ne poznaje.Mladić prihvata ponudu, zloupotrebljavajući kraljevu lahkovjernost. Najmlađi sin se nada da će živjeti "sretno do kraja života", iako i sam zna da to ne zaslužuje.

Druga dva brata, koji napornim i poštenim radom osiguravaju sebi egzistenciju, predstavljeni su kao gubitnici i glupaci.

Dragi čitaoci, nadam se da ćete se složiti s mišljenjem da smo dužni odgajati svoju djecu uz pomoć adekvatne literature. to znači da djecu svakako treba upoznati s bajkama, ali ukazujući im na kritične tačke u sadržaju.

Time će se i loš sadržaj upotijebiti na pozitivan način a djeca neće biti uskraćena za bajke.

Obavijesti me!