baner2
Svakog jutra u 8.30 na radiju BIR

Subotom u 10h > Emisija VRTEŠKA sa Sabinom Čukle, Radio Konjic

OBLIKOVANJE IZVRSNOG KARAKTERA

AddThis

Prijevod sa engleskog: Mujo Rančić

Naslov originala: SHAPING EXCELLENT CHARACTER

OBLIKOVANJE IZVRSNOG KARAKTERA

PRIRUČNIK ZA RODITELJE

UVOD

Molimo vas da ne mislite da je pred vama knjiga koja ce vam poslužiti samo da postanete efikasniji roditelj. Ova knjiga je prva stepenica na putu ka buducnosti u kojem ce svijet izgledati puno bolje nego sto to izgleda danas. U danasnjem svijetu postoji rat, ubistvo, nezakonita prodaja i upotreba droge, kradja, nasilje svih vrsta, eksploatacija, zagadjenje, korupcija, smrt od gladi, nepismenost, seksualni nemoral, odanost raznim stetnim supstancijama I mnogi drugi socijalni problemi. Ne samo da ova zla postoje u nasem svijetu nego se ona desavaju bilionima i bilionima svaki dan. Ovo nije svijet kojeg je Allah dz.s. namjerio za nas, i mi nemamo namjeru dozvoliti da ovi užasi i veliki i mali da nastave sa upropastavanjem zivota nase djece.

Znanje i tehnike prezentovane u ovoj brosuri su veoma jake, i ako  ispravno i dosljedno koristene, usitinu mogu pomoci roditelje u odgajanju njihove djece da postanu dobri i istiniti muslimani, koji mogu uspjeti i akademski i  profesionalno u modernom svijetu bez gubljenja svojih vjerovanja ili svoje prakse tradicionalnog Islama.

Cilj ovog projekta je da ponudi narodu Bosne i Hercegovine produktivna sredstva da poprave karakter nase omladine toliko značajno da Bosna i Hercegovina postane poznata kao izvrstan primjer dobrog i pravičnog drustva koje ce posluziti kao model socijalnog razvoja za sve svjetske nacije. Da bi se postigla sva punoća potencijalnog uspjeha projekat mora pripadati svim narodima i nacijama Bosne i Hercegovine bez obyira na rasu ili religiju.

Bismillāhirrahmānirrihám

Djeca su sveta duznost koju je Allah dz.s dao roditeljima. Ebu Hurayrah prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: '' Svako dijete se radja u stanju fitre (Čistoce kao Musliman). Njegovi roditelji naprave od njega Jevreja, Krisćana ili Medžusiju (obozavaoca Sunca), prenosi Bukhari.

Prema misljenju Imama Gazalije, dijete je kao neizbrusen dijamant. Roditeljeva duznost je da siječe, oblikuje, i dotjeruje dječiju dusu sve dok ona ne postane blistavo lijep dragi kamen, prijatan u očima Allaha dz.s. Očigledno, roditelji su ti koji odredjuju da li ce njihova djeca posjedovati dobar karakter ili ne.

Svaki roditelj  zeli da odgaja svoje dijete kako bi ono posjedovalo plemenitu dusu, dobru u svakom pogledu, ali mnogi ne znaju kako ostvariti taj cilj na efektan nacin.

Dva osnovna zahtjeva su:

 1. Roditelji treba da znaju kako se dječiji karakter ili ličnost razvija.
 2. Roditelji moraju posjedovati prave vrijednosti koje će sluziti kao osnova za oblikovanje karaktera njihove djece, ove prave vrijednosti su tradicionalne vrijednosti Islamskog Karaktera, i djeca se moraju odgajati da razumiju svoju ulogu kao Allahovi Zastupnici na ovom svijetu (Khalifatullah).

Kombiniranjem ova dva neophodna aspekta razvoja karaktera, roditelji ce biti u stanju da oblikuju svoju djecu da postanu izvrsne individue u ovom svijetu i sljedećem.


POSTUPAK OBLIKOVANJA KARAKTERA

Koji su to faktori koji utiču na oblikovanje karaktera?

Osnovni faktor koji odredjuje karakter svake osobe je okolina.

Okolina se sastoji od tri aspekta koji utiču na individuin karakter:

 1. Fizička okolina
 2. Socijalna okolina
 3. Unutrasnji (dusevni) govor

U dodatku, efekat okolisnih faktora  je obojen individuinom unikatnom percepcijom njene okoline.

1. Fizička okolina je materijalni svijet oko nas

2. Socijalnu okolinu čine medjuljudske komunikacije ili odnosi

a) Direktna ljudska interakcija

i) Roditelji

ii) familija

iii) prijatelji

iv) učitelji

v) ljudi iz okruženja

b) Indirektna ljudska interakcija (komunikacije putem medija)

i) TV

ii) video

iii) internet

iv) muzika

 1. Unutrasnji (dusevni) govor
  1. Unutrasnji govor se odnosi na stvari koje mi kazemo sebi sa nasim mislima i osjećanjima.
  1. Unutrasnji govor ima važnu ulogu u odredjivanju nasih individualnih akcija
  2. Unutrasnji govor nastaje iz akumuliranog zivotnog iskustva pohranjenog u nasem cjelokupnoj prosloj saznajnoj proslosti, i to je veliki faktor u nasem opažanju stvari.

  Unutrasnji govor igra specijalnu ulogu u nasoj sposobnosti razlikovanja izmedju dobra i zla, i u vježbanju slobodne volje dodijeljene nam od strane Allaha dz.s.

  Oblikovanje Karaktera
  Tri okolisna izvora:

 1. Fizička okolina                       
 2. Socijalna okolina
 3. Unutrasnji govor 


PERCEPCIJA (OPAŽANJE)

i) Percepcija interpretira sve informacije koje nasih pet čula hvataju i djeluje kao filter. Ovaj filter nije objektivan i uvijek je obojen na neki način.

ii) Percepcija svake individue je različita jer je pod uticajem unikatnih okolisnih faktora (fizički, socijalni i unutrasnji govor) i cjelokupnoj prosloj saznajnoj povijesti te specifične individue.

Sljedeći primjer ilustrira različite percepcije prema pusenju cigareta:

Pusač  može smatrati pusenje cigareta kao prijatno, pomodno i nesto sto povećava njegov ili njen status.

Ne-pusač moze smatrati pusenje kao nesto sti ima odvratan miris, sto ugrožava zdravlje i rasipanje novca.

Roditelji treba da pomognu svojoj djeci da razviju islamsku percepciju, tako da oni gledaju na svijet sa islamskog stanovista bez obzira na prilike.

Roditelji treba da osiguraju da cjelokupna prosla saznajna povijest njihove djece bude pozitivna.

 1. Razvoj dječijeg karaktera zavisi od njegovog izloženja pozitivnim ili negativnim uticajima.
 2. Čitavo to izloženje, bilo pozitivno ili negativno, biće urezano u dječiji um kao dio cjelokupne prosle saznajne povijesti.
 3. Cjelokupna prosla saznajna povijest odreduje dječiji karakter i ponasanje, i dejstvuje pod uticajem već spomenuta tri okolisna faktora, od kojih su socijalna interakcija i unutrasnji govor najvažniji.
 4. Nasa cjelokupna prosla saznajna povijest će odrediti nasu ličnost, misli, riječi i sve ostalo oko nas i ono sto nas čini nama samima.
 5. Nas cilj je da obezbijedimo da samo pozitivne poruke budu napisane u  cjelokupnoj prosloj saznajnoj povijesti nase djece tako da nasa djeca mogu postati izvrsne individue.

  Nasa duznost kao roditelja je da formiramo pozitivne karakteristike / osobine u nasoj djeci.

  Primjeri pozitivnih osobina su:

  1. Ljubav prema Allahu dz.s.
  2. Sažaljenje prema ljudima
  3. Obostrano postovanje
  4. Imati obzira prema ostalim
  5. Ljubaznost i dobri maniri
  6. Izbjegavanje konflikta i agresije prema drugima
  7. Marljivost u studiranju
  8. Istrajnost u bilo kom nastojanju
  9. Postenost u svim stvarima

  Kako bismo trebali djelovati sa nasom djecom u cilju da pozitivne poruke budu napisane u njihovoj cjelokupnoj prosloj saznajnoj povijesti.

 1. Nagradjivanjem djece za svako pozitivno djelo koje oni učine.
 2. Nagradjivanjem djece za njihovo uzdržavanje od svakog negativnog djela.
 3. Davanjem mirnog i nježnog savjeta o počinjenom zlu i ljubazne instrukcije o pravilnom načinu radjenja stvari.

  Ovaj postupak se zove neposredni pozitivni uticaj.

 1. Neposredni pozitivni uticaj znači obezbijediti da djeca budu nagradjena svaki put kada učine nesto dobro ili kada se suzdrže od činjenja zabranjenih djela, ali i ukazivanje na greske na pazljiv način kada djeca učine nesto lose.
 2. Na ovaj način djeca ce biti ohrabrena da čine vise dobrih djela i da ostave losa djela. Ona ce ovo raditi zato sto će ona zavoljeti ono sto je dobro a prezirati ono sto je lose.

  Koje vrste NAGRADA treba dati?

  1. Pažnja
  2. Postovanje i cijenjenje
  3. Riječi pohvale
  4. Riječi ohrabrenja
  5. Riječi hvale
  6. Spominjanje dobrih djela koja su nasa djeca počinila
  7. Pokazivanje brižljivosti i sažaljenja u nasim riječima i djelima
  8. Vodjenjem nase djece na setnje i putovanja
  9. Davanjem poklona (samo s vremena na vrijeme)

  Ovdje je važno napomenuti da se djeca mogu naučiti da nagradjuju samu sebe koristenjem njihovog vlastitog unutrasnjeg govora (ovo je veoma važno).

  Uloga unutrasnjeg govora: PRIČA O JUSUFU

  Jusuf je iz malog sela i on je odgajan sa mnogo pažnje, sažaljenja i sa jakim vjerskim učenjem. Dok je čekao na ocjene iz svog zavrsnog ispita iz srednje skole, otisao je da posjeti strinu u Sarajevu gdje je bio pozvan od strane svog rodjaka na rodjendansku zabavu. Na ovoj zabavi su bili samo tinejdžeri, na kojem se svirala bučna rok muzika uz ples. Iznenada, grupa mladih ljudih je iznijela kutiju piva i pozeli su distribuirati boce svima prisutnima. Jusufu je ponudjena boca piva koju je on odbio, ali njegovi novi prijatelju su mu stalno to nudili iznova.

  “Opusti se čovječe… Hajd’ samo probaj. Ma necemo se mi odmah napiti. Svi smo to probali prije i nista lose se nije desilo.”

  Jusuf reče sebi (koristeći svoj unutrasnji govor),  Alkohol je definitivno haram i ja moram biti jak u svom stavu. Neka me zovu staromodnim ako žele, ali ja neću dozvoliti da ovo trenutačno uživanje poljulja moje uvjerenje. Ne mari ako me oni neće uzeti za prijatelje. Možda bih trebao napustiti ovu zabavu. Čak i prije ovoga osjećao sam se nelagodno sa svim ovim plesanjem i očitim flertovanjem ovdje.

  Jusuf je ubijedio svog rodjaka koji nije mogao ni zamisliti da ce zabava izgledati ovako da napusti zabavu sa njim. Na putu kući, Jusuf vodeći monolog reče samom sebi, “Ponosim se time sto nisam lahko podlegao pod njihov uticaj I sto sam ostao na svom. Neka Allah Svemogući me uvijek drži na pravo j stazi.”

  Molimo vas da uočite iz gore navedenog primjera da je Jusuf koristio unutrasnji govor u dva različita slučaja

  1. U osiguravanju sebe da on podleći pritisku od svojih vrsnjaka da čini zlo.
  2. U nagradjivanju sebe u svom umu nakon sto je uspjesno uzdržao se od činjenja zla.
   1. Unutrasnji govor može uticati na nečije radnje ili pozitivno ili negativno. To sve zavisi od cjelokupne prosle saznajne povijesti i percepcije okolnosti te individue.
   2. Educiranjem djece jos u ranoj dobi da budu Allahovi predstavnici na Zemlji sto će omogućiti razvoj pozitivnog unutrasnjeg govora.

  • ZAKONI UČENJA

  • Isto kao sto je Allah ucinio Svojim Pravom (Sunetullah) da svi dogadjaji, prirodni fenomeni i stvorenja slijede zakone fizike, hemije i biologije, On je takodjer ucinio Svojim Pravom (Sunetullah) da djeciji karakter se razvija po zakonima ucenja.

  • Zakoni ucenja objasnjavaju kako se odvija ucenje ukljucujuci i razvoj karaktera:

  1. Svaka akcija ili trag bio on dobar ili los je razvijen kroz ili nagradjivanjem ili zabranom.
  2. Nagradjivanje poslije bilo koje akcije ce povecati mogucnost dase ta akcija ponovi u buducnosti. Oboje, tj; frekvencija akcije kao i zelja dase ucini ta akcija ce se povecati. (Na ovaj princip bi se trebala obratiti posebna paznja u oblikovanju djecijeg karaktera).
  3. Kaznjavanje nakon bilo koje akcije ce smanjiti mogucnost da ta akcija bude ponovljena u buducnosti. (Ovdje je vazno napomenuti da pored ozbiljnih, negativnih popratnih efekata, kaznjavanje gubi efioksanost nakon dugog perioda).
  4. Nagradjivanje ce dakle oblikovati pozitivni karakter individue monog bolje nego kaznjavanje.
  5. Najbolji proces za oblikovanje karaktera je putem malih nagrada koje progresivno streme ka zeljenom cilju. Npr; postizanje dobrog karaktera. Ovo se zove proces oblikovanja.
  6. Ovaj proces oblikovanja moze se nacinit jos i efikasnijim tako sto cemo pomazuci nasoj djeci ucit ih da sama sebe nagradjuju kroz unutarnji govor.


  • Ubaciti ilustrovani prikaz shaping processa sa 27 stran

PRIMJER OBLIKOVANJA

  • Cilj: Tvoje dijete treba da odrzava svoju spavacu sobu cistu i urednu. Ovaj cilj se moze postici kroz sljedece male faze (prije nego de se to trazi odjedanput) kojim se dijete nagradjuje za svoja djela:

  • Faza 1: Peskiri se vjesaju da bi se osusili i prljava odjeca se stavlja u korpu za ves; ne dozvolite djeci da njihova odjeca bude razbacana po podu.

  • Faza 2: Krevet se pospremi svako jutro i pod se pomete ili usisa.

  • Faza 3: Prasina se brise i knjige su uredno poredane na stolu.

  • Faza 4: Soba je dekorisana.

  • Faza 5: Citava soba je cista i uredna.

  • Kada je svaka faza uspjesno kompletirana, dijete se nagradjuje u formi rijeci ohrabrenja, pohvale ili zavisno od prilike malim tretmanom, kao sto je sladoled.

  • REZIME ZA RODITELJE

  1. Roditelji bi trebali raspraviti sa svojom djecom ciljeve  na kojim aoni rade sa njima radi potpunog razumijevanja i usaglasavanja oko toga.
  2. Ukljucite citavu familiju u razumijevanje Zakona Ucenja tako da bi se oni mogli dijeliti, praktikovati, i radi postizanja kooperacije od svih strana  radi ostvarenja ciljeva.
  3. Vazno je za roditelje da ponovo stavljaju na snagu ova dobra ponasanja i tragove kroz direktne pozitivne uticaje.
  4. Roditelji moraju shvatiti da dobro ponasanje se ne desava spontano te zato mora biti kontinuirani i pazljivo planirani dio zivota faimilije.
  5. Kontinuirani trud radi razvoja dobrog karaktera tvoga djeteta mora se implementirati kroz sve male faze (oblikovanja) koje vode ka finalnom cilju.
  6. Aplikacija Zakona Ucenja se moze vidjeti iz ”Kokosje Price''.
  • APLIKACIJA ZAKONA UCENJA: KOKOSIJA PRICA

  • Ova istinita prica ilustrira kako Zakoni Ucenja se mogu aplicirati na kokosi.

  • Cilj: Trenirati kokos da stoji na svojoj desnoj nozi, napravi puni krug na toj nozi n adesnu stranu, da ukljuca crveno dugme na zidu kaveza i da uzme hranu.

  • Problem: Tesko je trenirati kokos da cini sve gore nabrojano zbog izmedju ostalog,  sto ne mozemo komunicirati sa kokosi. Ali sa znanjem Zakona Ucenja, ovaj na izgled nemoguci zadatak je postignut za manj eod 10 minuta.

  • Situacija: Gladna kokos, kavez, i zdjelica sa hranom koja se ukaze kada kokos pritisne crveno dugme ili kada trener pritisne odvojeno dugme.

  • Metod: U ovom eksperimentu, NAGRADA je data u formi hrane.

  • Faza 1:

  • Na pocetku, mi uocavamo ponasanje kokosi. Obicno, kokos nece stajati mirno i konstantno ce podizati jednu nogu ili drugu i kljucati bez cilja. Prvi puta kada kokos podigne svoju nogu, nagradicemo je sa hranom. Nakon sto podigne lijevu nogu, mi cemo je nagraditi samo ako je njena lijeva noga podignuta vise nego ranije.  Kokos ce brzo asocirati  ovu akciju podizanja svoje lijeve noge vise i vise sa dostupnoscu hrane.  Na kraju ove faze, imamo kokos koja konstantno stoji na svojoj desnoj nozi. Nakon ove faze hrana se vise ne daje sve dok kokos ne pocne da se okrece na desno kao sto je objasnjeno u sceni 2.

  • Faza 2:

  • Svaki put kada kokos dok stoji na svojoj desnoj nozi se okrene desnoj, bice nagradjena sa hranom. Samo je pitanje vremena kada ce kokos dok stojina svojoj desnoj nozi ne okrene glavu na desno, i time biti nagradjena. Kada vise ne moze okrenuti svoju glavu, pocece da udara na desno sve dok njeno tijelo se ne okrene i time napravi puni krug i tako stoji na jednoj nozi okrenuti ka desnom dugmetu na zidu kaveza.

  • Faza 3:

  • Kada kokos kljucne na crveno dugme to prouzrokuje tasnu sa hranom da se digne i time ona bude nagradjena hranom. Cilj je sada potpuno ostvaren.  Sada kokos je samo nagradjena hranom kada izvrsi citavu akciju u sekvenci, tj;  stojeci na svojoj desnoj nozi, praveci puni krug nadesno, i kljucajuci na crveno dugme.  Zato sto svaki puta kokos kompletira seriju akcija bice nagradjena sa hranom, kokos ce nastavljati sa ovom akcijom u kontinuitetu.

Sta se moze nauciti iz eksperimenta?

 1. Zadatak koji na prvi pogled izgleda nemoguc na pocetku se moze lahko os tvariti pravilnim koristenjem znanja iz Zakona Ucenja.
 2. Kompleksan zadatak se moze poduciti u malim fazama.
 3. Svaka akcija koju slijedi nagrada bice vise pojačana i rezultiraće u njenom cescem desavanju u buducnosti.
 4. Svaka faza treba spesifican cilj; kompletiranjem svih malih ciljeva u svakoj fazi vodi ka uspjesnom ostvarivanju finalnog, veceg cilja.

  Kako da apliciramo ove metode na nasu djecu?

 1. Pripremite odgovorajuci cilj.
 2. Ako je cilj kompleksan, razlozite ga na manje slozenije faze.
 3. Nagrada se daje za vaki mali korak ka cilju koji se desava u svakoj fazi.
 4. Kada se ova procedura izvrsi uspjesno, mi mozemo pomoci nasoj djeci da ostvare bilo koji pozitivni cilj, i nauceni pozitivni tragovi ce stalno ostati imprintani na nasoj djeci.

  Rezime za roditelje

  1. Pripremite specifičan cilj za bilo što, što želite ostvariti.
  2. Obratite pažnju na pozitivno/dobro ponašanje koje vaša djeca pokažu.
  3. Nemojte obraćati pažnju na negativno/loše ponašanje vaše koje vaša djeca pokažu, ali ih blago opomenite da ima boljih načina da se urade stvari.
  4. Nagradite svoje dijete za svaku pozitivnu akciju koje vaše dijete učini kao korak na putu ka pozitivnom cilju na kojem oni rade, i nastavite sa nagrađivanjem sve dok specifični cilj nije ostvaren.
  5. Djeca trebaju puno pažnje svojih roditelja.
  6. Svakog momenta razvoj naše djece se oblikuje okolinom koja ih okružuje ali i onim što oni nauče od svojih roditelja.


  NAGRADA

   1. Koje su različite vrste nagrada?
  • Riječi pohvale.

  • Riječi hrabrenja/podsticanja.

  • Davajući pažnju svojoj djeci i priznanjem za dobre stvari koje su oni uradili, i izražavanjem svoje pohvale.

  • Nagrade mogu ponekad (ali ne i uvijek) biti u formi poklona.

   1. Koje je najbolje vrijeme za davanje nagrada?
  • Najbolje je dati nagradu svome dijetu odmah nakon reakcije tvoga djeteta koju ti smatraš dobrom, i koju bi želio da vidiš da se ponavlja u budućnosti. Zato, ti bi trebao uvijek obratiti pažnju na svaku dobru radnju koje tvoje dijete učini.

   1. Na koji način mi dajemo nagrade?
  1. Reci svome dijetu koja je to  dobra radnja da je ono izvršilo.
  2. Pohvali svoje dijete sa iskrenošću i blagošću.
  3. Koristi različite riječi pohvale svaki put. Pokušaj da izbjegneš korištenje istih fraza uvijek.
  • Primjeri riječi pohvale koje se mogu koristiti:

  • Lijepo je da Nadija nije vriskala.

  • Mama je zadovoljna kada vidi da ti marljivo studiraš.

  • Hvala kada ne zadirkuješ svoju malu sestru.

  • Zar nije dobro kad se svakome sviđamo.

  • Babi se sviđa kada je Omer tako uredan.

  • Mama je sretna kada ima sina koje ne traći svoje vrijeme..

  • Allah voli one koji govore istinu.

  • PRIČA O OMERU I NJEGOVOJ MALOJ SESTRI: Kako nagraditi nekoga

  • Tvoja mala kćerka, Fatima, je pala dok se igrala, ozljedivši svoje koljeno. Počela je plakati. Tvoj sin, Omer, je vidio kako ona pada i odmah je otišao da je podigne i ugodi joj. Vidjeli ste da se to desilo, pa prema tome trebate odmah reći Omeru: Omere, uradio si dobru stvar time što si pomogao svojoj sestri. Mama je veoma sretna što ima sina koji voli svoju sestru tako puno. Allah će te nagraditi što pomažeš svojoj sestri tako.

  • Stvari za pamćenje………….

  1. Nagradite sa riječima pohvale onog momenta kada vidite  svoje dijete da radi dobru stvar.
  2. Reci svome dijetu tačno koju je to dobru stvar uradio.
  3. Reci to sa punom iskrenošću i ljubavi.
  4. Mijenjaj način na koji fraziraš svoje riječi. Nemoj koristiti iste riječi svaki puta kada pohvaljuješ svoje dijete.
  • Molimo vas da uočite pet stvari iz gore navedenog primjera.

  1. Majka kaže svome dijetu da kada ono uradi nešto da je to dobra stvar.
  2. Majka tačno objasni šta je to što čini dobru stvar.
  3. Majka se izrazi na način da je ponosna na svoga sina.
  4. Majka koristi ovu priliku da dokaže sinu da je svjestan koliko on voli svoju sestru.
  5. Majka koristi ovu priliku da gaji ljubav prema Allahu u njenom dijetu tako što mu kaže koliko Allah voli one koji čine dobra djela.

  • DJECA TREBAJU PAZNJU

  1. Svako dijete trazi paznju.
  2. Nasa djeca ce uciniti gotovo sve da zadobiju nasu paznju.
  3. Ako imaju izbor, nasa djeca zele nasu paznju na pozitivan nacin, na primjer; rijeci cijenjenja, pohvale i ljubavi.
  4. Ako vasa djeca ne zadobiju paznju od vas, onda ce ona ucinit sve sto mogu samo da zadobiju vasu paznju, pa cak i ako je to negativne prirode, na primjer; biti izruzena, kaznjena, bjena.
  5. Djeca bi radije da budu izruzena nego da ne zadobiju nikakvu paznju.
  6. Roditelji cesto zaborave da izjavesvoju pohvalu kada njihova se njihova djeca ponasaju dobro.

  • Primjer: Nas sin koji je tinejdzer ne pusi, iako mnogi njegovi vrsnjaci puse. Mi, kao njegovi roditelji znamo za to ali nikada to ne spominjemo, uvijek zaboravljajuci da ga pohvalimo. Mi bismo mu trebali reci koliko to znaci za nas da on ne pusi, i da je on dovoljno jak da se odupre negativnom uticaju svojih prijatelja. Ovo ce ga osnaziti da se kloni pusenja u buducnosti.

  • Istocnjacka kultura

  1. U nasoj istocnjackoj kulturi, specificno u nasoj bosanskoj kulturi (opet prev.) mi rijetko priznajemop kada je nase dijete ucinilo nesto dobro.
  2. Mi obicno sutimo, ne hvaleci to a ovo ponekad moze prouzrokovati da nasa djeca se ne osjecaju cijenjenim.
  3. Mi uvijek predpostavljamo (pogresno) da  ce nasa djeca razumiti, da kada mi sutimo to znaci  da smo zadovoljni sa njihovim ponasanjem.
  4. Na drugoj strani, kada zateknemo nasu djecu da rade nesto lose, lahko ih je naruziti, podizuci nas glas i kaznjavajuci ih.
  5. Indirektno, djeca zakljucuju da mnoge stvari koje oni rade nisu u redu i da to moze izazvati nasu ljutnju bez obzira sta oni rade.
  6. U bosanskoj kulturi i najverovatnije u drugim kulturama roditelji rijetko ili nikada ne hvale njihovo dijete, posebno kada ono podje u skolu, i ovaj nedostatak pohvale se cak pogorsava kada djeca postanu tinejdzeri.
  7. Nekada se osjecamo nelagodno i sramno da kazemo nasoj djeci da ih mi cijenimo, i koliko ih mi volimo.
  8. Ovaj problem je usloznjen cinjenicom sto rijecnik kojim se israzava pohvala u Bosanskom jeziku ( a mozda i u drugim jezicima) je siromasniji u poredjenju sa Engleskim jezikom.
  9. Da bi prevazisli ovaj problem, mi trebamo biti kreativni i izumiti nase vlastite fraze za izjavljivanje pohvale i cijeniti dobro ponasanje nase djece i pozitivene tragove.
  10. Ove rijeci pohvale nakon frekventnih izjava, ce teci same od sebe u dogledno vrijeme.
  11. Treba da se podsjetimo da konstantno hvalimo nasu djecu, ali da ih hvalimo samo u pravo vrijeme i za prave razloge.

  • KAKO SE DOBRO PONASANJE OBICNO IGNORISE: PRICA O AHMEDU U KANTINI

  • Prvog dana skole nakon semestralnog raspusta, Ahmed, koji se nalazi u djecijem vrticu je vriskao, ometao ostalu djecu, bacajuci hranu unaokolo za vrijeme odmora. Uciteljica koja je kontrolisala djecu je izruzila Ahmeda povisenim tonom.

  • Sljedeci dan, ahmed je nastavio sa losim ponasanjem u kantini, vristeci, ometajuci ostalu djecu, i prosipajuci pice. Ista uciteljica, gubeci svoj temperament, izruzila ga je i ustinila.

  • Treci dan, Ahmed se ponasao veoma dobro u kantini za vrijeme odmora, niti se derao niti ometao ostale skolske drugove, zavrsio je sa svojim jelom prikladno, ali ista uciteljica koja ga je prije kaznila ignorisala je Ahmeda kao da on i nije bio tu prisutan.

  • Zamislite kako ce se Ahmed ponasati cetvrti dan... Gotovo da je zasigurno da ce Ahmed poceti se derati i ponasati lose ponovo zato sto samo ponasajuci se lose on je zadobio paznju ostalih, pogotovo paznju svoje uciteljice.

  • Moral price:

  1. Uciteljica je obratila paznju na Ahmedovo lose ponasanje ali je ignorisala kada se on dobro ponasao.
  2. Ahmed je otkrio da on nece biti priznat kada se bude ponasao dobro. Zbog toga ce se on najvjerovatnije, ponasati lose u buducnosti da zadobije uciteljicinu paznju.
  3. Ovaj vrsta scenarija se cesto desava u kuci. Zato, roditelji treba da konstantno budu osjecajni i da obzerviraju, tako da njihova djeca zadobiju priznanje koje ona i  zasluzuju za svoje dobro ponasanje. Na ovaj nacin, djeca ce biti ponukana da uvijek rade na pozitivan nacin, i ne moraju raditi lose stvari da zadobiju paznju.
  4. Budite sigurni da obracate manju paznju kada vasa djeca se ponasaju lose nego kada se ona ponasaju pozitivno.


  KAZNA

  KOJA JE ULOGA KAZNE?

  1. Kazna je najcesci metod koji koriste roditelji da bi kontrolisali svoje dijete.
  2. Ali koristenje kazne ima ozbiljne negative posljedice, i mi ne preporucujemo koristenje kazne p cak i ako to izgleda efektivan nacin da se zaustavi djecije negativno ponasanje.
  3. Bez obzira, ponekad (ali veoma rijetko) apliciranje kazne je neophodno kada dijete prijedje odredjene granice ponasanja.
  4. Generalno kazano, kazna pricini vise stete nego koristi i trebala bi se koristiti samo kao zadnje sredstvo nakon sto su svi pozitivni pristupi propali, i kada se cilj smatra vrijednim stete koja ce proisteci iz toga.
  5. Idealno bi bilo da se dijete odgaja koristenjem pozitivnog uticaja, sto znaci davanje vise nagrada nego kazni. Sa islamskog stanovista, koristenja nagrade i kazne, je preporucen racio otprilike od 350 puta (350:1) nagrade u odnosu na kaznu kao idealan.
  • Boziji Poslanik Muhamed s.a.v.s. nikada nije izruzio ili povisio ton na djecu kada bi ih savjetovao. Uvijek je bio blag kada bi pricao sa djecom. Hadis iz Sunena Abu Davuda kaze da je:

  • Posalnikov ashab je jednom rekao: '' Kada sam bio mali, volio sam bacati kamenje na palmina drveca tako da hurme padnu dolje. Jednog dana, Boziji Poslanuk s.a.v.s. je dosaoa ja radio ovo, i on me je savjetovao da pokupim one hurme koje su vec pale sa drveta, a ne da bacam kamenje kako bi one pale. On mi je onda potapsao kosu i ucinio Boziju pomoc na mene.''

  • Boziji Poslanik s.a.v.s  je uvijek bio njezan i blagonaklonjen sa djecom, i nikada nije udario niti jedno dijete (ili zenu), tokom citavog svog zivota. Boziji Poslanik s.a.v.s.  je uvijek praktikovao koncept  nagradjivanja a ne kazne u pogledu  odgajanja djece  kako bi postali pravi punoljetni Muslimani.

  • Zasto kazna nije efikasna kada se koristi za oblikovanje pozitvnih tragova?

  1. Kazna je samo efikasna kada se djeca osjecaju uplasena njom. Onda kada ona nisu vise uplasena njom, ona ce nastaviti s asvojim losem ponasanjem.
  2. Kazna uzrokuje da djeca osjecaju ljutnju i mrznju prema onima koji ih kaznjavaju.
  3. Djeca ce pokusati da sakriju negativna djela da bi izbjegli kaznjavanje. Oni ce i dalje ciniti lose stvari, ali ce ih sakriti od svojih roditelja.
  4. Kazna samo zadovoljava ljutnju onoga koji kaznjava, i ne koristi da pomogne dijetu da nauci dobro od losega.
  5. Djeca ce nauciti da je kazna nacin na koji oni dobiju ono sto hoce i ovo ce se odnositi na nacin na koji se oni ophode sa ostalim ljudima. Djeca koja odrastaju sa ovim konceptom ce odgajati svoju djecu na isti nacin.

  • Postoje dvije vrste kazne:

  1. Raditi nesto djeci  a sto se njima ne svidja (npr; ruziti ili ih istuci).
  2. Uzimati nesto od njih a da se to njima ne svidja (npr; ne dozvoljavati im da gledaju TV).
  • Iako kaznjavanje nije preporuceno, ovo ne znaci da bi roditelji trebali biti uvijek popustljivi prema svojoj djeci. Biti popustljiv znaci, dozvoliti djeci da rade sta god ona hoce, bez ikakve kontrole. Popustljivost je cak vise stetna za pozitivan djeciji razvoj nego koristenje kazne.

  • Kaznjavanje je ponekad neophodno  (ako nema nikakvih uspjesnih pozitivnih nacina) da se zaustavi ili smanji ozbiljno negativno ponasanje.

  • Koji je najbolji nacin da se izvrsi kaznjavanje (ako ne postoji ni jedna pozitivna alternativa)

  1. Objasni svome djetetu na blag nacin kako je to sto je ono uradilo lose, kako takvo lose ponasanje prevazilazi vazne limite, i objasni stetu koja moze proizici iz onoga losega sto je ono uradilo.
  • Nije uvijek potrebno obajsniti tvome djetetu njegovo lose ponasanje; nekada mi mozemo umjesto toga samo objasniti koliko nam se svidja dobro ponasanje koje je nasuprot onoga sto oni rade.

  • Nemojte obracati previse paznje na lose ponasanje vase djece osim ako to postane nacin da oni zadobiju vasu paznju.

  • Nemojte ciniti da se vasa djeca osjecaju nelagodno ili postidjeno na javnom jestu. Najbolje je da se djeca savjetuju privatno o onome sto su oni ucinili lose, i cinite to na pazljiv i obazriv nacin.

  1. Kada dobar savjet ne urodi pozitivnom promjenom, vi mozete uzeti sljedecu stepenicu a to je nijecenje djetetu onih aktivnosti koje se njemu svidjaju. Na primjer; ako vase dijete voli da se voz abiciklom poslije podne, vi mozda mozete zabraniti mu to za sedmicu pocevsi od onog dana kad je ucinilo nesto lose i objasnite mu sazto to cinite. Ovo je primjer druge vrste kazne, na primjer; oduzijeti dijetu priliku da uradi nesto kada dijete to voli raditi.
  2. Ako sve propadne i vase dijete i dalje nastavi sa losim ponasanjem, fizicko kaznjavanje je mozda neophodno. (Zapamtite! Ovo je zadnji pokusaj i dozvoljen je u Islamu ali ne i preporucen). Stvaro koje treba uociti kod izvrsenja fizickog kaznjavanja su:

  Nemojte udarati vase dijete kad ste ljuti. Ljutnja uzrokuje prevazilazenje granica kod kaznjavanja djeteta.

  Nemojte udarati po djetetovom licu, grudima ili stomaku.

  Nemojte udarati svoje dijete vise od tri puta.

  Nemojte udarati svoje dijete tako da postoje rane, zuljevi ili znakovi po tijelu.

  Udaranje prutem je samo simbolicno i ne bi trebalo uzrokovati boli ili ozljedu.

  Rezimirajuci, kaznjavanje bi se trebalo izbjeci koliko je to moguce, i vasa ljubav za vase dijete bi trebala biti bezuvjetna, iako iskazana u pogodno vrijeme. Vazno je da davanje mnogo iskrene ljubavi ce kreirati harmonicnu porodicnu okolinu koja ce doprinijeti sveukupnom zdravijem razvoju  vaseg djeteta.

  Nemojte pomijesati KAZNJAVANJE sa STROGOSCU

  Treba da budemo strogi prema nasoj djeci. Ako kazete nesto, onda treba da i ostanete pri tome i ne pokolebate se. Nasa djeca treba da znaju da  da smo mi ozbiljni i da cemo izvrsiti ono sto kazemo. Ali mi moramo biti realisticni sa onim sta ocekujemo od nase djece. Nemojte biti prekomjerni u stvarima u kojima zeliti biti strogi.

  Primjeri takve prekomjernosti su:

  Totalna zabrana gledanja TV

  Totalna zabrana kupovine.

  Totalna zabrana izlaska vani na prijateljima.

  Primjeri  vise realisticnih pristupa su:

  Dajte svome dijetu izbor jednog od dva programa koji ono zeli da prati.

  Ako oni zele da idu u kupovinu, oni se prvo moraju sloziti da ce obaviti namaz u prvom dostupnoj dzamiji za kada nastupi vrijeme dostupnog namaza.

  Oni mogu izaci vani sa prijateljima ali se moraju vratiti kuci do 6 sati navecer.

  Sloboda ima svoje granice. Nemojte biti POPUSTLJIVI.

  1. U prethodnim odlomcima, vidjeli smo prednosti vaspitanja djece na blag i pitom nacin; da nagradjivanje ima bolji efekat nego grditi ili kaznjavati ih.
  2. Ovo ne znaci da ih razmazimo.
  3. Djeci treba reci sta je ispravno a sta je lose. Ne bi im se smjelo dozvoliti da rade sta ona hoce.
  4. Svako dijete mora imati granice svoje slobode sta god da radi, ovako Allah vodi sve nas.
  5. Sto je mladj dijete, vece su granice slobode.
  6. Roditelji moraju reci svojoj djeci jasno o granicama njihove slobode.
  7. Popustljivost znaci dozvoliti svojoj djeci da rade sta ona zele.
  8. Granice slobode svake osobe je odredio Allah dz.s. Popustljivost ce navesti djecu ka prekidanju granica slobode koje je uspostavio Allah dz.s za nas.
  9. Sloboda bez granica ce imati negativan efekat an razvoj vaseg djeteta, p cak i vise nego kaznjavanje.
  10. Roditelji ne bi trebali razmaziti svoju djecu toliko da izbjegavaju da budu strogi sa njima, ili da se plase da ukazu na lose ponasanje svoje djece.
  11. Djeca koja se odagajaju sa popustljivoscu ce odrasti radeci sta god ona pozele zato sto ona nisu nikad naucila razliku izmedju dobra i loseg.
  12. Odgajanje djece sa popustljivoscu ce rezultirati u popustljivom drustvu, koje takodjer ne moze razluciti izmedju dobra i loseg. Takvo drustvo je okarakterizano sa slobodnim mijesanjem polova, moralnim propadanjem, zlouptotrebom droge, nepostenjem i svega ostalog sto se tice cistog uzivanja, a ignorisanja onog sto je Allah dz.s. ucinio nama dozvoljenim.
  13. Roditelji ne bi trebali nikad zaboraviti svoju odgovornost da isprave lose ponasanje svoje djece samo zato sto oni vole svoju djecu samo toliko.
  14. Zabrani svome djetetu radjenje losih stvari sa pitomom strogoscu. Tvoja djeca treba da znadu sta ustvari znaci to sto kazes.
  15. Ponekad su roditelji popustljivi i plase se da isprave svoju djecu iz straha da ce ih djeca mrziti, ali roditelji moraju zapamtiti da ce ovakvo njihovo postupanje samo izazvati da njihova djeca cine vise losih stvari.

  PRIMJER PROCESA OBLIKOVANJA: Prica o djedu i njegovom unuku

  Jednog dana, djed i njegov unuk su bili na putu za dzamiju. Dok su se odmarali van dzamije cekajuci ezan za namaz, malo mace se priblizilo malom djecaku. Prvi puta, mali djecak je samo odgurnuo mace nogom. Pogledao je u svog djeda da bi saznao njegovu reakciju. Djed se samo nasmijao kada je ugledao svog omiljenog unucica kako odgurava malo mace nogom. Umoreno gladju ace se opetpriblizilo malom djecaku, i ovaj put je djecak udario nogom malo mace. Djed, videci ovo samo se ponovo nasmijao na svog unuka. Kada se malo mace priblizilo po treci put, mali djecak je pokusao da udari mace koliko god je mogao, ali se sapleo i pao na svoju zadnjicu.

  Ova prica ilustrira kako losi efekti mogu biti izazvani cesce sa njihovim nagradjivanjem. Lose djelo ako se ne ispravi odmah ce samo ucinit dijete jos hrabrijim da ucini nesto losije, narocito ako se to nagradjuje.

  1. Djed je trebao ispraviti svoga unuka i zabraniti mu ozljedjivanje zivotinja sa blagim rijecima odmah na pocetku.
  2. Zato sto je volio svoga unuka toliko, on je pomogao u razvijanju negativne osobine kod svoga unuka pa cak i bez shavatanja da to radi.
  3. Generalno je tacno da ako se djecije negativno ponasanje ne ispravi odmah, to ponasanje ce samo postati gore.
  4. Postoji roditelji koji se samo smiju ako njihovo mladje dijete ucini nesto lose. Ovi roditelji ne razumiju da to samo ohrabruje njihovo dijete da ponovi tu losu radnju.
  5. Ne bi bilo iznenadjujuce da dijete odgojeno sa popustljivoscu, bez pozitivne paznje za svoje dobro ponasanje i bez strogih uputa o onome sto je prihvatljivo a sto neprihvatljivo ponasanje, odraste i bude sebicno, arogantno, neuctivo i bez postovanja prema starijima od sebe.  ISLAMSKI KARAKTER

  Covjek kao halifa (Allahov predstavnik na Zemlji)

  Koncept halife (Allahova predstavnika)

  Allah je stvorio ljudska bica sa dvije uloge:

  Kao skromne sluge koji obozavaju Allaha.

  Da budu Allahove halife na Zemlji.

  ''Zapamti kada je tvoj Gospodar rekao melekima 'Uistinu Ja sam stvorio halifu na Zemlji'... i On je poducio Adema nazivima svih stvari...''

  (Sura al-Beqarah 30-31)

  Mi mozemo graditi svijet Islama okarakterisan sa svim sto je dobro i lijepo ako svi Muslimani vaspitaju svaku buducu generaciju da ispuni svoju ulogu kao Allahove halife.

  Ovoj ulozi i odgovornosti Allahova halife se mora efikasno poduciti svako nase dijete jos od ranog doba.

  Svaki roditelj mora razumjeti koncept hilafeta i onda usaditi ovu cistu i plemenitu vrijednost u svoju djecu.

  Znacenje halife

  Halifa je onaj koji ko izvrsava svoju ulogu Allahovog predstavnika na Zemlji, izvrsavajuci Allahovu Volju koristeci snagu i sposobnost kojom nas je Allah iz Svoje Milosti obdario. To je posebna cast za nas da budemo Allahove halife. Kao Allahove halife mi moramo:

  1. Uciniti sebe dobrim, tj; biti Musliman koji se povinuje Allahovim nalozima.
  2. Uciniti drustvo dobrim, tj; osnovati zivot koji se bazira na Islamu i kojim se zadobija Allahovo zadovoljstvo.
  3. Uciniti fizicki svijet oko nas dobrim, tj; da bude dzenetska basca koja ce se uveliko dopasti Allahu.

  Uloga Allahovog halife se ispunjava dzihadom.

  Znacenje dzihada

  Dzihad znaci teziti ka svemu sto je dobro i izbjegavanje svega sto je lose.

  Dzihad ne znaci Sveti Rat.

  Dzihad je neprekidna borba da se pobijede nase unutrasnje strasti i da se savlada uticaj Sejtana, da bi se zadobilo Allahovo zadovoljstvo.

  Dzihad se izvrsava naredjivanjem dobar i zabranom loseg.

  Dzihad se najbolje radi putem lijepih rijeci i pametnih radnji.

  Roditelji moraju razumjeti potpuno znacenje Halife da bi ucili svoju djecu, tako da njihova djeca razumiju u potpunosti svoju ulogu kao Allahove halife.

  Roditelji moraju pomoci svojoj djeci a razumiju da je to velika cast i privilegija za nas to sto nas je Allah izabrao da budemo njegovi predstavnici na Zemlji.

  Djeca moraju razumjeti da prava pobjeda u zivotu znaci uspjeh u porazu nasih losih zelja i savladavanju loseg Sejtanovog uticaja, koji nas uvijek dovodi u kusnju u nasem svakodnevnom zivotu.

  Ne mozemo si priustiti da izgubimo od Sotone u bici dobra protiv zla; mi moramo neprekidno se boriti protiv nasih zemaljskih zelja i zeljeti samo ono sto je Allah ucinio dobrim za nas.

  Roditelji mogu objasniti znacenje halife pa cak i maloj djeci. Govoreci im...

  1. Prije nego sto je Allah stvorio nas, On je stvorio ostala stvorenja.
  2. Allah je stvorio sunce, Mjesec, zvijezde i Zemlju.
  3. Allah je stvorio vazduh koji udisemo i vodu koju pijemo.
  4. Allah je stvorio sve biljke i sve zivotinje.
  5. Allah je stvorio sve to tako da kada je On stvorio Adema a.s. i svo cojecantsvo, uljucujuci i nas, da bi imali lijepo mjesto za zivot.
  6. Allah je nas stvorio drugacijim od ostalih stvorenja u Njegovom stvaranju dajuci nam cudesan i brilijantan um kojim mislimo.
  7. Allah nas je ucinio posebnim zato sto nas On voli veoma puno.
  8. Allah nas je ucinio posebnim zato sto nam je On odredio veoma vaznan zadatk da izvrsimo.
  9. Allah nas je ucinio Njegovim halifama a to znaci da je to nasa odgovornost da ispunimo Njegove naredbe.
  10. Allah zna bolje nego iko drugi, sve sto je dobro i sve sto je lose.
  11. Allah zeli da mi ucimo od Njega i Njegovih Poslanika o onome sto je dobro i sto je lose.
  12. Allah zeli da mi volimo sve sto je dobro i da se klonimo svega sto je lose.
  13. Allah zeli da svaka osoba ucini puno dobrih djela i da ne radi losa djela.
  14. Allah zeli da majke i roditelji pomognu svojoj djeci u razumijevanju onoga sto je dobro i onoga sto je lose.
  15. Allah zeli od nas da pomognemo ostale ljude koju su nam bliski da razumjiu sta je lose a sta dobro.
  16. Allah zeli da se mi dobro brinemo o ovom svijetu tako dauvijek ostanemo zdravi i lijepi.
  17. Mi se osjecamo sretnim sto je Allah nas izabrao da ispunimo ovu najvazniju ulogu kao Njegove halife.
  18. Iako ponekad mozemo osjetiti da ispunjavanje ove strahopostovanja teske odgovornsoti je tesko, mi moramo uvijek imati na umu da je biti Allahov halifa  najveca cast i najvece moguce zadovoljstvo.
  19. Ako mi izvrsimo nas posao dobro kao Allahove halife, ovaj svijet ce postati veoma posebno mjesto za nas, once postati dzenet (raj) van nasih velikih snova.

  Za stariju djecu, mi mozemo reci...

  1. Kao Allahov halifa, vazno je da izvrsimo sve svoje duznosti ispravno; stoga; Allah nam je pokazao  pravi put za radjenje svih stvari.
  2. Allah je dobrotvoran prema nama da bi mi bili Njgovi uspjesni predstavnici.
  3. Nacin ispunjenja ove uloge Allahovog predstavnika je kroz dzihad.
  4. Dzihad znaci  raditi sve sto je dobro a kloniti se radjenja svega sto je lose.
  5. Allah voli sva dobra djela a ne voli sva losa djela.
  6. Sejtan ce se suprotstaviti svim stvarima koje Allah voli.
  7. Sejtan zeli da radimo sve one stvari koje su lose i ne zeli da radimo bilo koje dobo djelo.
  8. Dzihad znaci borba protiv Sejtana NERADJENJEM losih djela.
  9. Svi smo mi Allahovi ratnici koji se bore protiv Sejtana.
  10. Cak i mali djecaci i djevojcice su Allahovi ratnici koji se moraju boriti protiv Sejtana.
  11. Mi cemo pobijediti u nasoj borbi protiv Sejtana ako volimo Allaha i ne radimo losa djela.'
  12. Ponekad Sejtan utice na nase misli i pokusava nas navesti da radimo losa djela.
  13. Sejtan moze uticati na nas da radimo losa djela putem nasih postupaka, naseg govora i nasih misli.
  14. Mi se moramo ostro boriti protiv Sejtana tako da on ne uspije nas navesti na radjenje losih djela.
  15. Allah zeli od nas da samo radimo dobra djela i zato sto se nadamo Allahovom zadovoljstvu, mi trebamo marljivo pokusavati da radimo dobra djela.
  16. Sejtan se uvijek dovoditi ljude u iskusenje da rade losa djela i da se bune Allahovim zapovijedima. Zato mi moramo teziti ka pomaganju ostalim ljudima da prestanu slusati Sejtana i prestanu raditi losa djela.
  17. Mi moramo jako stremiti da izgradimo sebe jakim tako da mozemo pobijediti Sejtana kada on pokusa da utice na druge ljude da rade lose stvari.
  18. Mi moramo teziti ka tome da postanemo snazni u svome bjerovanju i praksi Islama tako da na nas ne mogu uticati oni ljudi koji su poslusni Sejtanu.
  19. Sejtan nikada nece prestati u pokusaju da nas navede na losa djela, zat mi moramo uvijek biti oprezni na lose uticaje i uvijek imati na umu Allaha.
  20. Mi se moramo uzdrzati od radjenja losih djela bez obzira koliko mala ili trivijalna ona mogu izgledati, jek ako uradimo pa cak i mala losa djela, ovo znaci da je Sejtan pobijedio i da smo mi izgubili u bici dobra protiv loseg.
  21. Ako Sejtan nas pobijedi, tako sto uradimo male lose stvari, onda ce njemu biti lakse da nas navede na radjenje vecih losih stvari u buducnosti.
  22. Ako volimo Allaha i radimo ono sto je dobro i pravedno koje Allah zapovijeda, onda cemo mi uci u Dzenet a to je ono cemu svaki Musliman ponajvise zudi.

  REZIME

  Najbolje je da oblikujete karakter svoje djece pocevsi od ranog perioda, ali i dalje nije kasno da ispravite karakter djece u bilo kojoj njihovoj starosnoj dobi.

  Djecu treba podstaci da se dobro ponasaju kroz direktan pozitivan uticaj. Nagradite ih odmah kada urade dobro djelo. Odmah ih blago ukorite ako urade lose djelo. Objasnite im sta su uradili lose, i pojasnite im zasto se to ne treba ponoviti.

  Djecu treba vaspitavati da se pridrzavaju odredjene granice slobode u svojim radnjama i da je te granice tacno postavio za nas Allah kada nam je dao Islam kao perfektan plan za pravi zivot.


Obavijesti me!