baner2
Svakog jutra u 8.30 na radiju BIR

Subotom u 10h > Emisija VRTEŠKA sa Sabinom Čukle, Radio Konjic

Art terapija

AddThis

Nekad nije moguće da sami ili uz pomoć stručnjaka ili nekog drugog učinimo pomake u komunikaciji. Ne reagiramo svi isto, pa je i za očekivati da u nekim situacijama ono što djeluje na jedne ne djeluje na druge, i obrnuto.

U situacijama kad uobičajena ljudska komunikacija ne čini svoje, možemo se osloniti na druge medije. Ako znate za neku priču, knjigu, film ili predstavu koja progovara o temama koje vas i vaše dijete muče, svakako nastojte da vaše dijete to pročita ili pogleda.

"Pripovijedanje je sto put učinkovitije od propovijedanja."
Talidari

Dakle, poučite pričom umjesto propovijedanjem. Pripovijedanje je stoput učinkovitije od propovijedanja. Ako mislite da je bolje, učinite to tako da mu netko drugi da tu knjigu, video ili što već. Ako ne znate za relevantnu priču, slobodno pitajte djelatnike u knjižnici, knjižari, videoteci, na online forumu, roditeljskim portalima i slično. Ispitujte tako dugo dok ne nađete što tražite. Može biti da nije dovoljna samo jedna priča da potakne Vaše dijete na promjenu, zato skupljajte sve na što naiđete i proslijedite svojem djetetu direktno ili indirektno.

Ne bi bilo prvi put da neko umjetničko djelo inspirira osobu do te mjere da se preobrazi i stvori novi pogled na svijet te tako promijeni i svoj odnos prema bližnjima. Ako se Vaše dijete vidi u liku određenog protagonista neke priče, vrlo je moguće da od njega nauči što-šta o tome kako dovesti rasplet u svoju vlastitu životnu priču.

S druge strane, ponudite djetetu da se i samo bavi nekim umjetničkim izričajem, jer će mu to svakako pomoći u razvoju komunikacijskih, a i mnogih drugih vještina. Bilo bavljenjem glazbom, slikarstvom, literarnim radom, plesom, bilo nečim drugim sličnim, dijete će pronaći nov način da izrazi sve ono što gomila u sebi. Izražavanje svojih osjećaja i stavova kroz neki medij je za mnoge djelotvorniji od izražavanja riječima ili uobičajenim djelima. Smisao toga je da se otvore komunikacijski kanali koji će se postepeno odražavati i na ostalim poljima. Nakon što se dijete počne izražavati, recimo, kroz slikarstvo te na papir ili platno izbaci sve svoje nagomilane osjećaje, oslobodit će mu se glava i srce do te mjere da će se pronaći mjesto u srcu za roditelje.

S vremenom se kroz umjetnost ne samo oslobađamo, nego i počinjemo stvarati nove svjetove, pa je vrlo moguće da terapija umjetnošću prestane biti terapijom i postane medij za ostvarivanje veze s vlastitom dušom. Povezivanje sa svojom dušom, s osobnom prirodom, je izrazito važno za donošenje životnih odluka, razlikovanje dobrog od lošeg i svega što je bitno za vođenje sretnog života.

"Moji roditelji su inzistirali da kao mala učim svirati violinu, dok sam ja htjela klavir. Na kraju nisam  naučila ni jedno ni drugo. Tek sam u kasnijim  godinama otkrila blagodati umjetničkog  izražavanja. Gdje bi mi bio kraj da sam bila  ohrabrena baviti se umjetnošću od malih nogu!" Anonimno

Posredovanje umjetnosti kao medija u komunikaciji uobičajena je praksa mnogih svjetskih klinika te prema tome dokazano učinkovita. Pritom je važno da dozvolimo djetetu slobodan odabir umjetničke forme umjesto da mu namećemo nešto što mi mislimo da je najbolje.

Preuzto sa

www.životna-škola.hr


 Normal 0 false false false EN-US KO AR-SA

 
 


Kada započeti s čitanjem bajki? Zašto je dobro čitati bajke i kako to pomaže razvoju vaše bebe, pročitajte u današnjem tekstu kojeg vam je pripremila Fortuna.

Čitanje i bebe

 

Sjesti u udobnu fotelju, staviti dijete u krilo i čitati bajku stvara posebnu harmoniju, a istovremeno je velika pomoć za daljnji razvoj dječjeg govora. Svako dijete razvija svoj govor kopirajući osobe iz svoje blizine. Govoriti djetetu, šaputati, pričati priču ili pjevušiti neku slatku pjesmicu najbolji je stimulans za razvoj govora vase bebe. Mogućnost i priliku za razgovor imate svaki put kad ste u blizini djeteta, bilo da se nalazite u domu, u šetnji, na kupanju i slično. Što se više obraćate djetetu, ono će čuti više riječi i imati veću mogućnost da, kada progovori, zna objasniti što želi i koristiti riječi za opis svojih osjećaja i događaja.

Kada započeti s čitanjem bebi?

 

Dijete ima sluh što znači da možete početi čitati od onog trena kad se rodi. Nema neke određene granice i nikada nije prerano ili prekasno za čitanje. Bebe stare pet mjeseci pozitivno će reagirati na sve pjesmice koje sadrže rimu.

Period oko prve godine

 

Par mjeseci prije svog prvog rođendana, dijete je shvatilo i naučilo da se komunikacija između njega i ostalih odvija pomoću riječi i sigurno će u tom periodu, izgovarajući razne slogove pričati s vama. U ovom periodu najbolje je djetetu čitati jednostavne i kratke priče te koristiti slikovnice gdje ćete vi pričati i opisivati što je na slici, a ono će prstićem pokazivati na slici sve što ga zanima. Najpraktičnije su tada dječje slikovnice koje slikovito pokazuju neku svakodnevnu radnju poput kupanja, oblačenja, samostalnog hranjenja i slično.

Dvogodišnjaci, trogodišnjaci

 

Čim dijete počne izgovarati riječ tako da točno zna što ona znači, napredak u govoru će krenuti munjevitom brzinom i vaše će dijete biti poput malog papagaja. Čitanje bajki i priča u ovom periodu je jako važno i sa sve većim i bogatijim znanjem riječi bolje i brže ćete moći komunicirati s djetetom, a i ono s vama. Čitanjem priča razvijat ćete djetetovu maštu, razgovarati ćete i prepričavati o onom što je na slici i u tekstu kojeg ste pročitali.

Kad djeca čitaju

 

Samim time što dijete koristi veći broj riječi i mogućnost izražavanja, ono će početi prepričavati ono što vidi na slici što bi se u stvari moglo nazvati prvim «čitanjem». Bez obzira što je dijete naučilo čitati, nemojte prestati s glasnim čitanjem. Pustite dijete da samo izabere priču koju želi da pročitate, a nakon čitanja možda će željeti popričati o tome, dati svoj komentar ili zatražiti objašnjenje. Čitajte priče koje potječu iz cijeloga svijeta, upoznajte vaše dijete sa različitim kulturama, običajima i dječjim dogodovštinama.

Pozitivne strane čitanja

 

Postoji jako puno razloga zašto je dobro čitati djeci. Uz to što se obogaćuje njihov rječnik, stimulira fantazija, povećava koncentracija, pokreće razmišljanje i trenira pamćenje, čitanje i smiruje, uči i stvara zajedništvo. Stvara harmoniju, povjerenje, uči dijete kako slušati, ali i raspravljati, budi inspiraciju i pruža obostrano zadovoljstvo onome tko čita i onome tko sluša.

Napravite svoj obiteljski ritual

 

Ono što nas čini drukčijima je običaj koji imamo u svom domu zajedno sa našom malom obitelji, a kojeg ćemo se svi godinama sjećati.
Napravite mali ritual čitanja u vašoj obitelji . Predložite baki i djedu da jednom tjednu dođu kod vas i čitaju djetetu. Ili vikendom ujutro, uz doručak, dan započnite pričom. Nemojte čitanje priča ostaviti samo za večer i uspavljivanje. Čitati možete i na izletu ili za vrijeme posjete djetetovih prijatelja. Osmislite svoje priče gdje čete vi, vaše dijete i djetetovi prijatelji biti glavni junaci. Slikajte digitalnom kamerom radnje, isprintajte i dodajte tekst. Leminatorom plastificirajte stranice koje ćete staviti u fascikl i vaša posebna priča je tu!

Čestitam, uspjeli ste!

 

Ako vaše dijete samo uzme slikovnicu ili priču, sjedne i gleda ili zajedno s braćom, sestrama ili prijateljima čita, uspjeli ste! Učinili ste veliku stvar za svoje dijete i ja vam čestitam! Zainteresirali ste ga za magični svijet bajki i pružili avanturu i bogatstvo doživljaja.
Pružili ste svom djetetu ono najbolje, ljubav prema znanju i lijepoj riječi


Autor: Fortuna Ruda

Obavijesti me!